مرکز سفارشات تلفنی
مقالات
/
آموزش آشپزی
/

طرز تهیه مرغ شکم پر ، مواد لازم و نکات کلیدی

date_range
21 اسفند 1400
visibility
1392

طرز تهیه مرغ شکم پر

مرغ شکم پر یکی از غذا های خوشمزه و مجلسی ایرانی است که در مهمانی ها و مجالس انتخاب خوبی به حساب می آید، مرغ شکم پر همانطور که از اسمش پیداست از مرغی تهیه می‌شود که داخل شکم آن با مخلفات و سبزیجات پر شده است، هم چنین مرغ شکم پر ارزش غذایی بالایی دارد ، این غذای بسیار خوشمزه در شهرهای مختلف ایران به روش های متفاوتی آماده می‌شود.

مواد لازم برای تهیه مرغ شکم پر

  • مرغ / یک عدد
  • سبزیجات معطر /200 گرم
  • پیاز / 3عدد متوسط 
  • سیر /5حبه 
  • مغز گردو/100 گرم
  • زرشک /  نصف پیمانه
  • رب انار/ 4 قاشق غذا خوری
  • رب گوجه فرنگی/ یک قاشق غذا خوری
  • کشمش / نصف پیمانه
  • آلو جنگی/100 گرم
  • دارچین/ به مقدار کافی
  • سیب زمینی/ یک عدد
  • کره/ به مقدار لازم
  • هویج / یک عدد
  • آلو خورشتی / 6 عدد
  • آبلیموی تازه/به میزان لازم
  • روغن مایع/ به میزان لازم
  • زعفران دم کرده/ به میزان لازم
طرز تهیه مرغ شکم پر

روش پخت مرغ شکم پر در فر و بدون فر به شرح زیر است

ابتدا نوبت پاک کردن و تمیز کردن مرغ است، مرغ را بشویید و در قسمت های داخلی قفسه سینه وقت بیشتری بگذارید تا بعدا در هنگام پخت مرغ بوی ندهد، اگر برای ناهار این غذا را آماده می‌کنید ، از شب قبل این کار  را انجام دهید. دقت داشته باشید اندازه مرغ باید مناسب باشد و چیز ی حدود یک ونیم و یا دو کیلو باشد. اگر وزن مرغ بیشتر باشد، باعث می‌شود که هنگام پخت ، محتویات آن خوب مغز پخت نشود.

زعفران دم کرده را به همراه دارچین، آبلیمو ، نمک و فلفل و به همراه کمی روغن مایع در ظرفی بریزید و خوب هم بزنید و از آن برای مزه دار کردن مرغ استفاده کنید. مایع آماده شده را بر روی پوست مرغ بمالید و داخل مرغ را نیز کاملا آغشته به مواد کنید.

سپس دو حبه سیر را به همراه یک پیاز پوست کنید و بشویید و به صورت خلالی ریز کنید و درون پوست و شکم مرغ قرار دهید. سپس بر روی ظرفی که مرغ ار در داخل آن گذاشته‌اید سلفون بکشید و بگذارید به مدت یک نصفه روز در یخچال بماند تا مزه دار شود و بوی بد مرغ نیز از بین برود.بعد از گذشت این مدت می‌توانید مرغ را از یخچال خارج کنید و سیر و پیاز را هم از داخل مرغ بیرون بیاورید و از آن ها برای تهیه سس مرغ شکم پر استفاده کنید.

نوبت به آماده کردن مواد داخل شکم مرغ است. ابیتدا پیاز های باقیمانده را پوست کنید و بشویید و به صورت نگینی خرد کنید.

سپس یک تابه را آماده کنید و درون آن کمی روغن مایع به همراه مقداری کره بریزید و بر وری حرارات ملایم اجاق گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیاز ها را به تابه اضافه کنید و تفت دهید و  سپس زرشک، کشمش ، آلو جنگلی و آلو بخارا را به تابه اضافه کنید و خوب مواد را به بزنید و با یکدیگر تفت دهید تا مزه بگیرد.

گردوی آسیاب شده و هم چنین آلو جنگلی و آلو بخارا در این مرحله اختیاری است اما تجربه ثابت کرده است که طعم خوشمزه تری به غذا می‌دهد.

سبزیجات معطر که شامل، گشنیز ، جعفری و شنبیله و پونه است را تمیز کرده و بشویید و در صافی قرار دهید تا آب آن کاملا خارج شود و ساطوری کرده و خرد کنید و دریک تابه دیگر که مقداری روغن در آن ریخته شده و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم داغ شده است را تفت دهید تا آب سبزی ها کشیده شود و تفت داده شود.

سبزی ها را به سایر مواد اضافه کرده و خوب به هم بزنید و در نهایت به تابه مقداری نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و بار دیگر خوب مواد را به بزنید تا کاملا یکدست شود.

در این مرحله نوبت به درست کردن سس مرغ شکم پر می‌رسد. برای این کار تابه ای که سبزی ها را تفت داده بودید استفاده کنید ، به آن مقداری روغن اضافه کنید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم بگذارید، سپس یک قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی به همراه دو قاشق غذا خوری رب انار را به تابه اضافه کنید و آن ها را تفت دهید.

سپس مقداری زعفران دم کرده را به همراه دو پیمانه آب و نمک و فلفل به مواد اضافه کنید. سپس به مدت 5 دقیقه در تابه را بگذارید تا مواد کمی بجوشند و قوام بیاید.

در مرحله بعد نوبت به پر کردن شکم مرغ می‌رسد، مواد را دوباره خوب مخلوط کنید و با قاشق به درون شکم مرغ بریزید و سپس شکاف آن را نخ و سوزن بدوزید که مواد بیرون نریزد.

مرغ شکم پر در فر

اگر قصد پختن مرغ شکم پر را در فر دارید، یک ظرف پیرکس در دار انتخاب کنید و کف آن را با روغن چرب کنید. سیب زمینی و هویج ها را که پوست گرفته شده و شسته شده ره به قطعات بزرگ خرد کنید و در کف ظرف قرار دهید. سپس مرغ را روی آن قرار دهید و سس مخصوص را روی مرغ و اطراف ظرف بریزید درب ظرف را ببندید و به مدت 3 تا 4 ساعت آن را در دمای 180 درجه سانتی گراد در فر قرار دهید. اگر ظرف مناسب برای تهیه مرغ شکم پر ندارید می‌توانید از ظرف خود فر استفاده کنید. ولی باید مرغ شکم پر را در فویل بپیچید. تا خشک نشود بعد از گذشت یک ساعت از پختن مرغ فویل را جدا کنید  و هر 5 دقیقه روی آن سس بریزید.اگر مرغ خیلی خشک شده بود مقداری کره آب شده روی آن بریزید.

طرز تهیه مرغ شکم پر

مرغ شکم پر در قابلمه

اگر فر ندارید مرغ شکم پر را می‌توانید در قابلمه نیز آماده کنید. به این صورت که مرغ را در قابلمه مناسب قرار دهید و به اندازه نصف مرغ به قابلمه آب اضافه کنید. سپس قابلمه را بر روی حررات ملایم اجاق گاز به مدت یک الی 5 ساعت قرار دهید تا پخته شود.

برای پخته شدن دو طرف مرغ آن را هر نیم ساعت به آرامی زیر و رو کنید، وقتی آب مرغ کاملا تبخیر شد، مرغ شما آماده شده است.

دقت کنید که مواد داخل مرغ ، معمولا سلیقه‌ایی است و با توجه به ذائقه‌تان می‌توانید طعم ترش و یا شیرین را انتخاب کنید و به تناسب آن مواد را تغییر دهید به طور مثال فلفل دلمه ایی طعم خوبی دارد می‌توانید از آن استفاده کنید.

نکاتی درباره تهیه مرغ شکم پر

 اگر طعم ترش دوست دارید می‌توانید به اندازه 2 قاشق غذا خوری رب آلوچه در هنگام مزه دار کردن مرغ به آن اضافه کنید.

هویج و سیب زمینی که در کف ظرف چیده شده ، به این دلیلی است که مرغ به کف ظرف نچسبد. به صورت دلخواه می‌توانید از فلفل دلمه‌ایی و فلفل سبز هم استفاده کنید.

نکته مهم در تهیه مرغ شکم پر این است که مرغ حتما باید پوست داشته باشد. به دلیل اینکه پوست مرغ در هنگام پخت آب می‌اندازد و از خشک شدن آن جلوگیری می‌کند.

مواد داخل شکم مرغ نیز بستگی به سلیقه و ذائقه خودتان دارد و در شهرهای مختلف از مواد مختلف استفاده می‌کنند.

در شهرهایی مانند گیلان مرغ شکم پر را به صورت شیرین آماده می‌کنند. و برای این کار مقداری شکر را در یک لیوان ریخته و به مرغ اضافه می‌کنند.

 

در انتها این نکته را در نظر داشته باشید مقدار موادی که گفته شد برای 6 نفر مناسب است. امیدواریم با دستورات این مقاله مرغ خوشمزه ایی درست کرده و نوش جان کنید.